Ik heb een dokter nodig (ana meHtaaj doktuur)

Gezond gewond

Een klein schaafwondje op m’n knie – gestoten aan een steen op de ondiepe bodem van de zee – wordt door onoplettendheid steeds groter. Ik heb geen pleisters of steriel gaas bij de hand en vertrouw volledig op de helende kracht van de natuur. Maar die krijgt geen kans, omdat ik mijn knie steeds openschuur aan de stof van m’n broek. Het is nu winter in de Sinaï en behoorlijk koud, dus een legging of lange broek zijn hard nodig om warm te blijven.

Sinaï december 2015 200

koud hoor

Vooral in de bergen, waar ik een weekje verblijf met Sabah en Radi, moet ik dikke kleren aan, ’s nachts daalt de temperatuur tot onder nul. Ik laat ze af en toe mijn groter groeiende wond zien, die gaat etteren en zweren, maar ze maken zich geen zorgen. Ook niet wanneer er naast de wond een nieuw etterend plekje ontstaat en ook één op m’n buik en op m’n vinger bij de nagelriem. Sabah vindt het zelfs een goed teken, pus moet er uit. Maar wat het ook is, het heeft me te pakken.

Mijd het ziekenhuis

Eenmaal terug aan de kust wil ik naar een dokter. Er is in Nuweiba een klein ziekenhuis, maar iedereen ontraadt mij om daar naartoe te gaan. Dokters zijn er niet en het ziekenhuispersoneel deelt alleen pilletjes uit: blauw of rood, afhankelijk van waar de pijn vandaan komt. Veel beter is een bezoek aan de plaatselijke apotheek/drogist (in Nuweiba – 2000 inwoners – zijn er minstens tien), want daar is wél af een toe een dokter aanwezig. Deze avond vanaf 19.00 uur is er vrije inloop voor patiënten.

januari 2016 147

mijn vinger aan de genezende hand

De apotheek

De wond ziet er eng uit, als ik met ontblootte knie bij de apotheek naar binnen loop. Maar ik ben niet de enige, het is een drukte van jewelste: ouders met kinderen, kreunende bejaarden, een kermende man met een dikke deken omgeslagen, meer dood dan levend. Ik denk dat ik één van de fitste ben. Het doktersconsult is er niet minder om. Van achter de verkoopbalie constateert de dokter een bacteriële infectie. En terwijl hij doorgaat met het klaarmaken van injectiespuiten, steekt een magazijnbediende mij een doos met pillen antibiotica toe, een rolletje gaas, plakband en steriele crème. Kosten € 4,00. Hoe vaak moet ik de pillen innemen vraag ik nog: elke twaalf uur één en na vier dagen zie je verbetering en hij buigt zich al weer over naar de oude man met de deken.

9 comments

 • Hans

  Als ik dit zo lees lijkt het me voor jou een goed idee om voor alle zekerheid een anti-biotica-kuurtje alvast mee te nemen. Je weet nu hoe zo’n wond er uit ziet en hopelijk heb je ook nog de naam van het middel.
  Je huisarts zal het vermoedelijk ook een goed idee vinden dit middel preventief voor te schrijven.
  Zelf ben ik vatbaar voor neusholte-ontstekingen en heb dus altijd een doosje doxycycline op reis mee.

 • Hallo Rosalien, de volgende keer groene Biotex meenemen !!!! ik heb het altijd in mijn toilettas zitten en het is me vaak van pas gekomen. !! Een beetje Biotex in heet water oplossen en met een papiertje deppen !! het helpt geweldig ! na één dag begint het genezingsproces !
  Vorig jaar april had ik een stukje van een dadelpalm in m’n voet getrapt !!

 • Rosalien Blommestein

  Hallo Nelleke,
  Goede tip. Ik kan er ook m’n kleren mee wassen? In ieder geval te prefereren boven antibiotica.

  • Hallo Rosalien, Groene Biotex is ook voor de handwas en om vlekken mee uit te halen, niet geschikt voor wol en zijde ! Gewoon altijd een plastic zakje met een beetje groene biotex in je toilettas hebben, ik heb er al verschillende mensen met ontstoken plekken mee geholpen en inderdaad beter als antiobiotica !!

 • Rosalien Blommestein

  Hallo Nelleke, de biotex zit vanaf vandaag standaard in m’n toilettas. Je kent de situatie, dus ik weet niet of ik écht aan kleren wassen toekom, maar niets staat ’t nu nog in de weg. groeten

 • Rosalien Blommestein

  Hoi Nelleke, Neen, jammer, dan ben ik net weg. Maar het is leuk om elkaar op de hoogte te houden. insahllah

 • Nydia

  Wat een ervaring!
  En dat van Biotex is echt waar! Van buitenaf de ontsteking bestrijden. Altijd bij je hebben daar!
  De verhalen zijn boeiend. Leuk om op deze manier de Sinaï te leren kennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *