Hitte

Yasmina 8 september 2016.

20160908_170917

De koelkast gebruik ik als safe voor mijn sieraden

Het is hier erg heet (35C), dus: blijf uit de zon, beweeg zo min mogelijk en houd drinkwater onder handbereik. Géén koud water, want er is hier geen elektriciteit om de koelkast draaiende te houden. Vroeger wel, toen er nog toeristen kwamen. In die tijd stond er in de avonduren een generator te denderen. Maar die maakte zoveel kabaal, dat niemand ervan kon slapen. Dat is gelukkig voorbij met het nadeel dat alle drank verwarmd is. Ook de koelkast in de hut van Hamdan (9m2) staat er een beetje treurig bij en ik gebruik ‘m nu als safe. Onzin natuurlijk, want iedereen met een scherpe blik weet direct waar ik mijn kostbaarheden bewaar, o.a. een mooie koperen armband van Hamdan en een brede zilveren armband met honderden diamanten die ik voor € 5,00 heb gekocht bij een bedoeïenenvrouw, m’n bankpasjes en paspoort de hele bups, alles in de koelkast. Sabah vindt het ook handig dat hij m’n documenten gemakkelijk kan vinden ‘maybe you forget, but then I know’.

Hoe breng ik de dag door?

20160919_195022

Jack Reacher

20160908_182310

Lucky Luke

Het meest actieve gedeelte van de dag breng ik door met lezen. Nu zit ik in de thrillers van Lee Child met in de hoofdrol Jack Reacher, een superman die geen twijfels kent over het doel in zijn leven ’to rid the world of the bad guys’. Of ik lig gestrekt met een strip van Lucky Luke, waarvan de tekeningen alleen al meer dan de moeite waard zijn. Jack Reacher en Lucky Luke lijken erg op elkaar: eenzame helden die altijd zegevieren in een wereld vol onbenullen.

20160908_173852-1

Schuld en Boete in het Arabisch

Sabah is ook een lezertje, nu bezig met Dostojewsky ‘Schuld en Boete’ (zie foto). Maar hij heeft ook Victor Hugo doorgeworsteld (les misérables) en Gabriel Márques.

Wie durft te beweren dat bedoeïenen niet lezen wordt hierbij gecorrigeerd. Veel mensen hier lezen de krant dagelijks en volgen het nieuws op de voet. Het regionale nieuws vooral, dat de Nederlandse pers niet haalt, maar hier een kwestie is van erop of eronder. Zoals de situatie in Noord Sinaï die steeds erger wordt. Waar mensen dagelijks in het wilde weg worden doodgeschoten (door militairen) en ergens onvindbaar worden gedumpt.

Maar ik herhaal mezelf. Vandaar mijn zijpaadje naar Lee Child en Lucky Luke, met hun overzichtelijke verhalen en zaken die altijd worden opgelost.

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *