Was Mozes hier?

De rit door het gebergte naar het Catharinaklooster is prachtig. We zijn alleen op de weg, mijn chauffeur Salem en ik. En hij wijst me op unieke archeologische vindplaatsen. Zoals de ronde stenen bouwsels op bijgaande foto’s waarover verschillende verhalen in omloop zijn.

Zo zou Mozes (en zijn volgelingen) er jaren hebben doorgebracht voordat zijn aandacht werd getrokken door het Brandende Braambos. Maar het kunnen ook grafkamers zijn geweest. De geleerden zijn hier nog niet over uit.
Ondertussen laat de mystieke omgeving mij niet onberoerd. Niets is zonder betekenis, geen steen ligt bij toeval op de ander of ligt er bij toeval niet. Deze plek vraagt totale overgave, het lichaam wordt geest, ik zweef over heilige grond.

De openingen zijn gericht op de ondergaande zon. Wat is hiervan de betekenis?

  

De stilte verbreken

Alhoewel, ik ben geen spirituele kluizenaar, niet overdrijven dus. In de verte staat de terreinwagen al weer op me te wachten om de rit voort te zetten en de stilte te verbreken. Toch knaagt dit aan me: hoeveel voetstappen laat ik achter en kan ’t niet wat minder? 

Grafkamer of verbleef de profeet hier?

Tot slot nog een weetje: er zijn vondsten gedaan (botten) waaruit blijkt dat er een miljoen jaar geleden al sprake was van menselijke bewoning in de Sinaï. Klopt dit wel? Misschien vergis ik me en gaat het om botten van dieren.

Nog een weetje: ook deze kostbare schatten worden in de gaten gehouden door lokale bedoeïenen.

LeukMeer reacties weergeven

Reageren

4 comments

 • Liesbeth Blommestein

  Belangrijke vragen waarop veel mensen het antwoord zouden willen weten. Wie weet wat er in de toekomst nog
  gevonden wordt.
  Liesbeth

 • Nyd

  Wat mooi! Prachtig dat je daar bent!

  Weetje????
  De Codex Sinaiticus (Codex א) is een manuscript van de christelijke bijbel geschreven in unciaal Grieks en daterend van het midden van de 4e eeuw (330–350). Het Oude Testament is in de Septuagint-versie weergegeven. Het Nieuwe testament is geschreven in het koiné. Codex betekent ‘boek’. Codex Sinaiticus is dus het ‘boek van de Sinaï’. Het manuscript werd gevonden in het Katharinaklooster in de Sinaïwoestijn in Egypte waar het vele eeuwen bewaard was.

  Big hugh

  • rosalien

   Hier hebben we wat aan! Het is een bewijs temeer dat de oorsprong van het klooster teruggaat tot ong. 300 nà Christus. Wat is unciaal Grieks en wat is koiné? Ik moet nog veel leren. Bedankt voor je weetje.

 • Ada

  Wat een interessant gebied! En wat jammer dat er zo weinig over bekend is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *