Was Mozes hier?

De rit door het gebergte naar het Catharinaklooster is prachtig. We zijn alleen op de weg, mijn chauffeur Salem en ik. En hij wijst me op unieke archeologische vindplaatsen. Zoals de ronde stenen bouwsels op bijgaande foto’s waarover verschillende verhalen in omloop zijn.

Zo zou Mozes (en zijn volgelingen) er jaren hebben doorgebracht voordat zijn aandacht werd getrokken door het Brandende Braambos. Maar het kunnen ook grafkamers zijn geweest. De geleerden zijn hier nog niet over uit.
Ondertussen laat de mystieke omgeving mij niet onberoerd. Niets is zonder betekenis, geen steen ligt bij toeval op de ander of ligt er bij toeval niet. Deze plek vraagt totale overgave, het lichaam wordt geest, ik zweef over heilige grond.

De openingen zijn gericht op de ondergaande zon. Wat is hiervan de betekenis?

  

De stilte verbreken

Alhoewel, ik ben geen spirituele kluizenaar, niet overdrijven dus. In de verte staat de terreinwagen al weer op me te wachten om de rit voort te zetten en de stilte te verbreken. Toch knaagt dit aan me: hoeveel voetstappen laat ik achter en kan ’t niet wat minder? 

Grafkamer of verbleef de profeet hier?

Tot slot nog een weetje: er zijn vondsten gedaan (botten) waaruit blijkt dat er een miljoen jaar geleden al sprake was van menselijke bewoning in de Sinaï. Klopt dit wel? Misschien vergis ik me en gaat het om botten van dieren.

Nog een weetje: ook deze kostbare schatten worden in de gaten gehouden door lokale bedoeïenen.

LeukMeer reacties weergeven

Reageren

7 reacties

 • Liesbeth Blommestein

  Belangrijke vragen waarop veel mensen het antwoord zouden willen weten. Wie weet wat er in de toekomst nog
  gevonden wordt.
  Liesbeth

 • Nyd

  Wat mooi! Prachtig dat je daar bent!

  Weetje????
  De Codex Sinaiticus (Codex א) is een manuscript van de christelijke bijbel geschreven in unciaal Grieks en daterend van het midden van de 4e eeuw (330–350). Het Oude Testament is in de Septuagint-versie weergegeven. Het Nieuwe testament is geschreven in het koiné. Codex betekent ‘boek’. Codex Sinaiticus is dus het ‘boek van de Sinaï’. Het manuscript werd gevonden in het Katharinaklooster in de Sinaïwoestijn in Egypte waar het vele eeuwen bewaard was.

  Big hugh

  • rosalien

   Hier hebben we wat aan! Het is een bewijs temeer dat de oorsprong van het klooster teruggaat tot ong. 300 nà Christus. Wat is unciaal Grieks en wat is koiné? Ik moet nog veel leren. Bedankt voor je weetje.

 • Ada

  Wat een interessant gebied! En wat jammer dat er zo weinig over bekend is.

 • Eulalia Cambell

  Need to find powerful online marketing that isn’t full of crap? I apologize for sending you this message on your contact form but actually that was kinda the point. We can send your promotional copy to sites through their contact pages just like you’re getting this note right now. You can target by keyword or just execute bulk blasts to websites in the location of your choice. So let’s say you want to push through an ad to all the interior decorators in the USA, we’ll scrape websites for only those and post your promo to them. Providing you’re advertising something that’s relevant to that niche then you’ll get an amazing response!

  Send an email to ethan3646hug@gmail.com to get info and prices

 • Adeline Bazley

  Are you seeking effective advertising that doesn’t charge a fortune and gets amazing resuts? Sorry to bug you on your contact form but actually that was kinda the point. We can send your ad message to websites via their contact pages just like you’re reading this note right now. You can target by keyword or just do mass blasts to sites in any country you choose. So let’s say you want to send an ad to all the web developers in the US, we’ll scrape websites for only those and post your promo to them. Providing you’re promoting something that’s relevant to that business category then your business will get awesome results!

  Send an email to mark3545tho@gmail.com for the full details

 • Kaylene Schirmeister

  Good afternoon, I was just checking out your site and submitted this message via your “contact us” form. The feedback page on your site sends you messages like this via email which is the reason you are reading through my message right now right? This is half the battle with any kind of advertising, making people actually READ your ad and that’s exactly what I just accomplished with you! If you have an advertisement you would like to blast out to millions of websites via their contact forms in the U.S. or anywhere in the world send me a quick note now, I can even focus on specific niches and my pricing is very affordable. Write a reply here: lethamidurr@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *