Reizen door gevaarlijk gebied (IV)

Vervolg El Arish (deel IV)

Een frisse duik in zee

branding

Sterke branding aan de Middellandse Zee

Al met al is mijn verblijf in de chalet geen succes, na twee dagen houd ik het voor gezien. Op nacht één wordt mijn laptop gestolen en op dag twee jaag ik Halil de stuipen op het lijf door bij het ochtendgloren een duik in zee te nemen. Dat mag wel, maar dan volledig gekleed. Wat er gebeurde was dat ik met een omslagdoek naar het water liep, daar de boel afgooide en ging zwemmen. Halil rende achter me aan, als een strenge badmeester en wilde mij behoeden tegen het voornemen om te gaan zwemmen en tegen de sterke branding. Maar ik was er al in, terwijl hoge golven mij alle kanten opzweepten en de zuigende werking van het terugtrekkende water me de diepte introk. Worstelend met al mijn krachten kwam ik terug op het strand, waar Halil een doek over me heen gooide. Zo kwam ik met de schrik vrij. En eenmaal tot rust gekomen zag ik de kritische blikken van vrouwen, mannen en kinderen, die in groepjes op het strand zaten te ontbijten. Wat ik deed hoorde niet. Noord-Sinaï is erg conservatief en daar moet ik me naar gedragen.

In zoeklichten gevangen

Later die dag, het was al avond en stikdonker, gebeurde er weer iets geks. Ik maakte een wandelingetje op het verlaten strand, toen ik opeens werd gevangen in de lichtbundel van twee zoeklampen. Ik stond verlamd van angst aan het zand genageld, dorst niet meer voor- of achteruit. Nadat ik een tijdje zo had gestaan, keerde ik om en liep snel terug naar m’n chalet. koplampen in het donkerDaar deed ik de voor- en achterdeur drie keer op slot, sloot de luiken, deed de lichten uit en belde Hamdan én Halil ‘where the fuck are you, I don’t want to be alone!!’. En mijn trouwe vrienden kwamen beiden een uurtje daarna aanzetten, met wat koude biertjes, niet meer van plan om te vertrekken. Het onderwerp hield ons nog uren bezig, wat kon dit zijn geweest? Hun belangrijkste vermaningen waren: ‘Why do you walk on the beach at night? What were you dóing there anyway? What do you think, you’re in Holland? Things are different here. We told you a hundred times, don’t do crazy things. People are stupid here.’ Ja, ja, ja, ik dacht ik loop even een stukje op het strand, kan geen kwaad etc. Goed, oké, geef nog maar een biertje, dat kalmeert de gemoederen.

De volgende dag onderzochten we waar die zoeklampen vandaan kwamen. Het bleek dat een hoge politieambtenaar zijn intrek had genomen in een chalet verderop. De man wordt dag en nacht bewaakt door militairen, vanaf het dak, vanaf de straat en ook vanuit een legerjeep op het strand. De mannen staan 24 uur op de uitkijk en hadden mij AL LANG gespot en steeds in de gaten gehouden. Gaf me dit nu een goed gevoel of een slecht gevoel? In ieder geval een gevoel van onvrijheid.

 

5 reacties

 • Nicole

  Ik zou graag willen weten hoe de situatie nu is in el arish. 25 jaar geleden heb ik een relatie gehad met iemand die daar woont en ik zou hem graag willen opzoeken. (Als hij er nog woont). Ik heb op internet gezien dat er nu een resort staat en vroeg me ook af of er nog toeristen komen? Bvd

 • rosalien

  Beste Nicole,
  De berichten die ik krijg uit Al Arish zijn dat er geen toeristen meer naartoe kunnen. Er is sprake van een avondklok en vrij in – en uitreizen is niet mogelijk. Er bevinden zich checkpoints op de in- en uitgaande wegen. En contact per telefoon of per email wordt regelmatig geblokkeerd door de overheid. Helaas, het ziet er somber uit. Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt en wie weet vind je toch nog een weg om je (ex-) vriend te vinden. Met groeten, Rosalien

 • Nicole

  Beste Rosalien
  bedankt voor je informatie. Ik ben behoorlijk geschrokken, ik had geen flauw benul. Ik vroeg me af hoe jij aan info komt over/uit el arish? En wordt e-mail verkeer gecontroleerd? Telefoongesprekken?? Destijds hadden we mega problemen met politie en interpol. Bij voorbaat dank. Groetjes Nicole

 • Rosalien Blommestein

  Beste Nicole,
  Ik heb geen idee of er sprake is van afluisterpraktijken. Het zou me niet verbazen. Info krijg ik door mijn contacten met mensen die aan de Rode Zee verblijven maar in het noorden van de Sinaï zijn geboren en getogen. Uit jouw bericht begrijp ik dat er al vele jaren her problemen waren met veiligheidsdiensten? Daar kijk ik van op, omdat het noorden door veel toeristen werd bezocht, het is daar prachtig. Ook gezien de vele resorts die er zijn gekomen moet het aantrekkelijk zijn geweest?? weer met groet, Rosalien

 • Nicole

  Beste Rosalien, hier nog een (heel) late reactie van mijn kant!Nogmaals dank voor je info. Destijds was er geen buitenlands toerisme in El Arish en trok je als buitenlander veel bekijks. 25 jaar geleden waren er ook nog geen resorts. Het probleem was vooral dat hij Palestijns is en de politie onze relatie verbood. De situatie is er dus zeker niet beter op geworden. Nogmaals dank voor je info, ik heb er veel aan gehad. Mocht je er nog vertoeven of binnenkort weer naar toe gaan :heb een fijne tijd. Groeten Nicole

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *