Stone Fish

Vandaag zat er een ‘stone fish’ in het net van de visser.

Zo’n vis is bij de minste aanraking dodelijk. De visser heeft veel ervaring, dus hij liet het gruwelijke monster een gortdroge dood sterven in het zand. Ook levenloos ziet het beest er doodeng uit. En maakt mij ook een beetje bang om nog op blote voeten op de rotsachtige bodem van de zee te lopen, want ze bevinden zich dicht onder de kust als stenen op de bodem.

Na dit voorval hoorde ik natuurlijk alle verhalen over mensen die zijn vergiftigd door een stone fish. De broer van Salaama bijvoorbeeld, twee jaar geleden. Hij liep de zee in op zoek naar calamaris, trapte op een stone fish en kon nog net teruglopen naar het strand waar ie binnen vijf minuten dood neerviel. En Abdullah. Kreeg bij het binnenhalen van zijn net een steek met gif in zijn hand. Hij was er vlug bij en bond zijn pols stevig af met een doek en iemand in de buurt kneep zijn bovenarm dicht, zodat het bloed niet in een directe lijn naar zijn hart kon stromen. Daarna in vliegende vaart naar het ziekenhuis waar hem tegengif werd ingespoten. Nu heeft ie nog steeds last van zijn hand.

2015 maart Yasmina 004

Opkomende zon achter de enige struik in Yasmina.

Vissen doe je niet zomaar. Veel ervaring is erg belangrijk om eetbare van niet eetbare vis te onderscheiden. Of om dodelijke vis te herkennen.

Afgezien van de stone fish is alles hier gemoedelijk, maar voor mij erg heet. Ik kom tot niets: zwemmen (als de zon onder is), lezen, babbelen en vooral veel liggen in de schaduw met waar mogelijk een licht briesje. Wandelen in de zon is uit den boze, mijn huid verbrandt onmiddellijk. Slapen doe ik op het strand achter de enige struik in de omgeving, omdat ik ’s ochtend niet in de hitte van de opkomende zon wil wakker worden. Al deze beperkingen zijn erg fijn, niets hoeft, geen programma, wat maakt ’t uit?

2015 november 049

Hamdan bereidt vis. Nu vóór de enige struik in Yasmina.

 

Hamdan maakt elke ochtend vis voor ontbijt en ook ’s avonds draait het vaak uit op vis. Vlees helemaal niet, omdat het geitenvlees van slechte kwaliteit is. Drank hebben we voorlopig afgeschaft, want dat werd te gortig. Drank en bedoeïenen zijn geen goede combinatie: álles moet op, maakt niet uit hoeveel of wat. In mijn naïviteit wilde ik nog wel eens een voorraadje wijn en bier aanleggen, maar dat heb ik opgegeven. Dan maar helemaal niets en dat komt ten goede van een gezond eetpatroon, vis dus.

 Ras Abu Kalum

2013 december Sinai 041

ras abu kalum

Morgen willen we (vooral ik vanwege de koelere temperatuur) naar Ras Abu Kalum, een prachtige lagune iets zuidelijker van waar we nu zitten. Ik was er al eerder, sprookjesachtig mooi. Ik denk wel eens: hoe armer hoe mooier.

Heerlijk wonen in Caïro

Alhoewel het uitmaakt wie je spreekt. In het vliegtuig kwam ik in gesprek met een jonge vrouw uit Cairo. Leuk, spontaan, levenslustig, erg gelukkig. Zij vindt het leven in Cairo heerlijk. Maar zij behoort ongetwijfeld tot de rijke klasse (ze woont nog bij haar ouders in 6 October City in Caïro. Dit is een splinternieuwe wijk voor de happy few.). Zij studeert voor architect, haar ouders zijn beiden civil engineer. Zij reist de hele wereld over. Toen ik haar vroeg naar de vele problemen in Egypte wist ze eigenlijk niet goed waar ik het over had. Natuurlijk is er armoede, natuurlijk is er IS, maar het is nu juist erg rustig en de mensen zijn gelukkig.

Ze kijkt ernaar met dezelfde ogen als wij: erg zielig maar ver van mijn bed.

tot zover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *