Plastic afval in de Rode Zee

Vissen

Visvangst is een van de belangrijkste bronnen van voedsel en inkomsten aan de Rode Zee. Er wordt op vele verschillende manieren gevist. Het vangen van octopus of calamaris gaat bijvoorbeeld als volgt: de visser loopt tot zijn middel de zee in en speurt de bodem af. De vissen zitten verscholen onder het zand of onder de rotsachtige bodem en alleen een geoefend oog krijgt ze in het spotje. Vervolgens worden ze aan een ijzeren staaf gespiest, maar sommige vissers trekken ze van de bodem met de hand. Dat is niet perse gevaarlijk, maar vereist natuurlijk wel de nodige kunde, omdat de beesten zich met hun nappen vastzuigen aan hand en arm.[mappress mapid=”1″] De vissers op inktvis zijn trouwens vaker vrouwen dan mannen. De bedoeienenvrouwen lopen geheel gekleed in zee, met een plastic korf op de rug waarin ze de vangst al vissende kunnen bewaren. Of de vrouwen staan aan de rand van de zee en gooien een lijntje uit met een gekleurd namaakvisje en wat haakjes eraan. Vooral tegen zonsondergang ‘denken’ de octopussen dat ze een lekker hapje te pakken hebben, maar ze worden natuurlijk gefopt.

Bijvangst

Een andere manier is het uithangen van een net. Dat lijkt de meest simpele manier: net uithangen, een nachtje laten rusten en de volgende dag volgt de beloning. Zo ging het namelijk altijd, toen de zeeën nog schoon waren. Maar deze schone en zeer efficiënte wijze van vissen behoort misschien wel tot het verleden. De zeeën zitten vol met plastic en andere troep, dat is wel bekend. Maar deze keer vind ik het schokkend om te zien hoeveel plastic er in de netten zit. De hoeveelheid vis is de laatste jaren behoorlijk gedaald en de bijvangst aan troep gigantisch gestegen. Het gaat hierbij om grote plastic zakken, versnipperde plastic deeltjes, flessen, verpakkingsmateriaal etcetera etcetera. Het maakt het vissen met netten veel intensiever, want de troep moet er iedere keer worden uitgehaald en dat moet gebeuren zonder het net te scheuren of kapot te trekken.

Hoe gezond is vis nog??

sardinesIk vraag me in gemoede af of vis eten nog wel zo gezond is. Er zit kwik in en andere zware metalen, maar inmiddels ook veel plastic. Hier zijn de mensen volledig afhankelijk van de visvangt, omdat vlees veelal te duur is en bovendien van discutabele kwaliteit. Kamelen en geiten ‘grazen’ inmiddels ook hun voedsel bij elkaar op de (plastic) vuilnisbelt. En ik hoorde vandaag het droevige verhaal over een geitje dat moest bevallen, waarbij moeder en jonge het leven lieten. Bij nadere inspectie bleek de geit twee ballen van samengeklit plastic in maag en darmen te hebben.

Het is nu 18.00 uur en Abdullah is zijn vangst van vandaag – sardines – aan het klaarmaken op een houtvuurtje. Ik ga er weer lekker van eten en vergeet voor dit moment wat ik zojuist heb opgetikt.
Daarna vroeg naar bed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *