Koning Farouk

Op de terugweg van Al Alamein naar Caïro passeren we wederom Alexandrië en pikken het paleis van koning Farouk nog even mee. Het paleis ligt aan de rand van de stad aan de Middellandse Zee en wordt omzoomd door glooiende grasvelden en veel bomen. Het is vooral erg groot en pompeus. Er zijn ongetwijfeld architectonische hoogstandjes in te ontdekken, maar ik zie ze niet. ‘T gebouw staat ook nog ’s in de steigers. Over Farouk kan ik iets meer vertellen. Hij was een wonderlijke figuur, die als 16-jarige in 1936 de troon besteeg en in het begin razend populair was.

In latere jaren werd hij een door lust en corruptie bezeten gek en was hij verslaafd aan eten.

Paleis van koning Farouk

Paleis van koning Farouk

Hij schijnt zich te hebben doodgevreten en stierf op 45-jarige leeftijd in Rome na een overvloedige maaltijd. Lees meer over zijn eigenaardigheden in de historische roman ‘A woman of Caïro’ van ene Noel Barber. Een dikke pil, maar de moeite waard.
Dit was wat mij betreft Alexandrië. Nu terug naar Caïro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *