Hoe bak ik een brood?

Vooruit, nog één recept vanaf standplaats Yasmina aan de Rode Zee in de Egyptische Sinaï. Misschien wel het belangrijkste recept, want plat brood is hier de basis van élk gerecht, álles wordt gegeten met brood en maakt bestek overbodig. Brood behoort tot de eerste levensbehoefte van de Egyptenaar en wordt zwaar gesubsidieerd door de overheid. Miljoenen mensen hebben voedselbonnen waarmee ze bijna gratis – ik schat € 0,02 per brood – stapels vers brood kunnen kopen bij de bakker. Maar de meeste mensen bakken zelf brood en dat is ook het lekkerst.

Bereidingswijze

brood bakken 1

Zo dun mogelijk uitspreiden op een verhitte ronde plaat

Ik volg hieronder de verrichtingen van Saïda (de vrouw van Sabah):

  • Koop een grote zak meel (20 kilo), dan heb je voorlopig genoeg.
  • Doe de meel in een grote kom.
  • Voeg er net genoeg water bij om het te kneden.
  • Doe er af en toe weinig water bij.
  • Maak er bollen van en rol de bollen uit.
  • Met een deegroller erover heen. Oppakken en over een ronde verhitte plaat leggen, zodat het kan bakken.
  • Ook te gebruiken voor broodpap of te verwerken in andere gerechten. Smullen maar.

Een reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *