Noord Holland Pad. Van Texel naar Huizen (270km) 1

voorjaar 2017, etappe 1
met wie: Erik

Van Den Helder naar Julianadorp

Dit Lange-Afstand-Wandelpad (LAW) loopt dwars door het boerenland, over rustige landwegen, grasdijken, langs meren en sloten. Het gebied heeft grote historische waarde omdat hier de eerste droogmakerijen ter wereld werden aangelegd. Hiervan zien we de tekenen steeds terug in de poldermolens en gemalen. De excentrische ligging van de provincie draagt ongetwijfeld bij aan de rust en grootsheid van dit gebied. Geen drommen wandelaars of toeristen bezoeken de paden die wij bewandelen. Noord Holland is stil.

Den Helder

Het is ergens in juni als wij aan de eerste etappe beginnen van de ruim 270 km die dit pad beslaat. We zijn van plan om elke week een traject te lopen, zodat we er in september doorheen zijn en pikken ook het mooie zomerweer ten volle mee. Vandaag gaan we van Den Helder naar Julianadorp. In Den Helder, de stad van de koninklijke marine, ben ik ooit één keer eerder geweest. De stad lag er toen nogal verlaten en eenzaam bij, maar wel fascinerend omdat ik niet veel weet of merk van Den Helder. Hoe gaat het eigenlijk met de Den Heldenaren?

Op het grasdijkje

Noord Holland

Den Helder laten we – ook nu – links liggen, want we vertrekken vanaf het station en proberen voortvarend door buitenwijken en onder viaducten onze weg naar het polderland te vinden. Geen getreuzel, want we nemen de eerste pauze als we over de helft zijn. Vandaag is dat op een dijkje in het gras, zittend op onze regenjacks, omdat er in geen velden of wegen horeca is te bekennen. Mijn lunchpakket bestaat uit boterhammen, halve liter karnemelk en flesjes water.

Julianadorp

De dag eindigt in Julianadorp en dat is absoluut een beleving. Dit slaapplaatsje bestaat uit aaneengesloten laagbouw met een tuintje voor en een tuintje achter, alhoewel de meeste percelen zijn betegeld (slecht voor de waterafvoer). Dan is er ook volop tuin-parafernalia te bewonderen zoals kabouters, op elkaar gestapelde keien, gammele stoeltjes waarop poppen zitten, nep eenden. En er is een wonderlijke manier van huisnummering, die loopt op tot over de 2000, hoe komt dat? Waar begint huis nummer één en waar eindigt de straat? Misschien betreft de nummering het totale aantal huizen in Julianadorp? We komen er niet achter.
Het wandelen wordt er niet minder leuk op, want we blijven ons verbazen. Ook over de afwezigheid van mensen: we komen geen kip tegen, iedereen zit blijkbaar binnen.
De etappe eindigt in een straat die heet de Langevliet. Daar wachten we op bus 32 die ons terug zal brengen naar Den Helder.

Openbaar vervoer en neem vooral de tijd

Erik, gaan we nog goed?

We zijn dit hele LAW afhankelijk van het openbaar vervoer en dat levert nogal wat problemen op: A) omdat het er niet is en B) omdat het streekvervoer niet op elkaar aansluit en C) omdat we soms een belbus moeten bellen en geen idee hebben wie we moeten bellen. Ook de routebeschrijvingen vragen regelmatig het uiterste van de loper, want er is vaak geen touw aan vast te knopen en je moet er niet tegenop zien om vijf of zes kilometer om te lopen. Ik laat het bestuderen van de route inmiddels helemaal over aan Erik. Eén kapitein op een schip, zoiets en het is overal even prachtig, dat benadruk ik nog maar even.
De wandeling van vandaag is slechts 15 km, zo’n kleine vier uur. En de reistijd is navenant. Maar ik geniet van de bus- en treinritten, omdat er iemand anders is die voor me denkt en ik onbezorgd het voorbijtrekkende landschap op me kan laten inwerken.

Voor meer informatie

Kijk op internet naar Lange Afstand Pad Noord Holland. Hierop staan routebeschrijvingen en andere weetjes. Maar een boekje is er nog niet van verschenen, heb ik niet gevonden althans.

waardering: 10 

6 reacties

 • liesbeth

  Toch fijn die karnemelk! ! Wacht op vervolg. Ik kan niet meelopen, maar loop zo toch een beetje mee! Groet van liesbeth.

 • Anneliese Blommestein

  Gaat je altijd met openbare vervoer naar het beginpunt of soms gaat je met een auto? Ik vind dat heel leuk als je kunt met openbare vervoer gaan (en ook als de openbare vervoer goed is!)

  • Rosalien Blommestein

   Anneliese, met de auto is onhandig, want we eindigen niet waar we beginnen. We zijn dus afhankelijk van het openbaar vervoer. Maar dat is erg leuk als je ruim in de tijd zit en ook dan maak je van alles mee.

 • Wat een leuke wandeling hebben jullie gehad!
  Zo’n verlaten dorp als Julianadorp, waarschijnlijk zonder pretenties. Op wikipedia lees ik dat het dorp Julianadorp is genoemd in verband met de geboorte van prinses Juliana op 30 april 1909. De heer Loopuyt was de aanvrager.. een leuke naam voor wandelaars, niet?!

  • Rosalien Blommestein

   Geweldig Huub, de heer Loopuyt. Al wandelend komen de meest opmerkelijke gedachten naar boven. Juliana verdient ook een eigen dorp vind ik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *