Grote passen, laat thuis

wandelverhalen

Dinsdag 27 februari 2018. Weersverwachting: helder vriesweer -2°, licht windje. Aanbevolen kleding: muts, handschoenen en dikke trui. Met wie: broer Gerard.

Vandaag kiezen we voor een bosrijke omgeving op de Utrechtse heuvelrug met her en der wat doorkijkjes naar vijvers, vennen en heidelandschap. Misschien is ‘bosrijk’ iets te overdadig geformuleerd omdat we door een gebied lopen met vooral naaldbomen. Die werden in de 19e eeuw geplant op de heidevelden en zandverstuivingen voor de productie van hout voor de mijnen. In de NS routebeschrijving wordt hierover niet gerept, maar ligt het accent vooral op de aanwezigheid van ‘eeuwenoude eiken en beuken’ in het Baarnse Bos en het ‘bosdorp’ Lage Vuursche. Een kniesoor die hierover zeurt natuurlijk. Want de bekoringen van deze wandeling, het ontluikende groen en de jonge lente, voldoen ruimschoots aan onze verwachtingen.

Paleis Soestdijk

Juliana en haar troubleshooter Bernhard

Dit paleis kennen we allemaal en ligt op onze route. Bijgaande foto van Juliana en haar charmante echtgenoot vind ik wel passend, omdat met het heengaan van dit koninklijke paar ook de neergang van Soestdijk werd ingezet. Het werd recent verkocht aan een consortium van investeerders, ontwikkelaars en vastgoedmagnaten voor het luttele bedrag van 1,7 miljoen euro. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat er de komende jaren voor zo’n 100 miljoen verbouwd gaat worden om er een gezellig hotel, expositieruimte, woningen en park van te maken.

De lunch: uitsmijter met spek

Na negen km wandelen komen we in het pittoreske dorp Lage Vuursche, het absolute centrum van comfortabel wonen en welgestelde allure. Ruiters te paard en de hondenuitlaatservice (rashonden) completeren dit beeld. Hier vinden we met gemak een horecagelegenheid voor het nuttigen van de lunch en een goed glas wijn uit één van de kelders van de rustieke herbergier. Niet te lang blijven hangen dus, want anders komen we niet meer op gang.

Een tevreden roker is geen onruststoker.

De laatste etappe van zo’n vier km is naar station Hollandsche Rading. Rading betekent lijn of grens en verwijst naar de destijds (middeleeuwen) omstreden grens tussen Holland en Utrecht. Maar van oorlog is nu natuurlijk geen sprake. Integendeel, de tijd lijkt geen greep te hebben op dit gebied.

Waardering: 9 voor de wandeling. voor de NS routebeschrijving.