Etappe Kustpad. Egmond aan Zee naar Schoorl (20km)

18 september. Weersverwachting: prima. Met wie: Erik.

Normaal Amsterdams Peil

Nederland ligt voor een groot deel onder het zeeniveau. Niet dat ik daar elke dag aan denk. Want het zijn vooral buitenlanders die me daarop wijzen en het verhaal vertellen over Hansje Brinker die zijn vinger in de dijk steekt om het land te beschermen tegen het opstormende water. Hollanders zijn immers wereldberoemd vanwege hun strijd tegen het water.
Maar vandaag wandelen we op een strook land dat altijd bóven de zeespiegel heeft gelegen, namelijk de duinen bij Schoorl, zo’n 18 meter boven NAP.  (zie bijgevoegde kaart).

De waterstand in Nederland bij NAP

Stompetoren daarentegen, 15 km hier vandaag in de Schermerpolder, ligt meer dan 6 meter onder NAP.
NAP wordt vaak gelijkgesteld aan het zeeniveau, maar in werkelijkheid ligt het dichter bij het gemiddelde hoogwaterniveau in het IJ van voor de afsluiting in 1872. Verder is de ontwikkeling van de kustlijn en de waterhuishouding in heel Nederland leidend geweest voor onze politieke geschiedenis. Je neus wordt pas goed op dit feit gedrukt als je wandelt, want dan zie je op de grond hoe ingenieus ons landschap in elkaar steekt en hoe er over de loop van het water steeds opnieuw moet worden beslist.

Lopen op oude grond

De duinen bij Schoorl zijn breed en geven het gevoel op een toendra te lopen. Dit levert prachtige beelden op met in de verte silhouetten van wilde paarden tegen de achtergrond van een zonsondergang.
We letten ook op de hoeveelheid (wilde?) paddestoelen, waarbij ik me afvraag of je die ook ziet op de gronden van een droogmakerij?
Welaan de herfst is hier schitterend en voor de liefhebbers hieronder wat plaatjes van de paddestoelen die we op deze dag tegenkomen.

Waardering: 10
Routebeschrijving: De beschrijving van deze LAW wandeling in de gids Nederlands Kustpad deel II is prima, maar niet op alle punten even nauwkeurig. Het is bijvoorbeeld lastig om de tocht af te ronden in de buurt van Openbaar Vervoer (dat is er niet altijd) en ook is het puzzelen bij een aanwijzing als: ‘neem bij de vijfsprong het pad met een flauwe bocht naar links’, dat ging niet altijd goed. Een dus.

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *