Grote passen, laat thuis

wandelverhalen

Wanneer: dinsdag 4 september 2018.
Weersvoorspelling: broeierig warm, regen en onweer. In de tas: water en regenjas. Weerservaring van die dag: bewolkt tot het middaguur, daarna volop zon en erg heet (gevoelstemperatuur 32°). Met wie: broer Gerard.

 

Het Naardermeer, eerste natuurreservaat sinds 1906

Het Naardermeer is een beschermd natuurgebied aan de noordwestelijke grens van het Gooi. Het is een plassengebied met riet, hooiland en moerasbos. Het biedt plaats aan vele soorten planten en dieren. Zo broeden hier meer dan 75 soorten vogels – we zien aalscholvers, purperreigers, ganzen, eenden, zwanen en een ooievaar –  er lopen runderen, paarden en schapen en van de bloemen en planten staan er op deze dag nog veel in bloei, zoals op de foto’s goed is te zien. [huge_it_slider id=”22″]

Oase van rust

zicht vanuit observatiepunt

Jac. P. Thijsse zei: ‘t allermooist en allerrijkst is ons Naardermeer’. Deze grondlegger van Natuurmonumenten redde de plek die rond 1900 was voorbestemd om te dienen als vuilstortplaats voor Amsterdam. Bescherming van de natuur speelde in die tijd nauwelijks een rol, want het ging vooral om welvaartsgroei. Daarom is het zo bijzonder dat dit gebied werd gered uit handen van de gemeentereiniging. De échte natuurliefhebbers hadden wel door dat hier sprake was van uitzonderlijke flora en fauna die bescherming verdienden. Toch zal verstedelijking en de wens om meer wegen aan te leggen in de toekomst op het Naardermeer blijven drukken.

Niets zo veranderlijk als een weersvoorspelling

Voor deze dag waren regen, onweer en windstoten voorspeld, maar de werkelijkheid verliep heel anders. Het was de felle zon die ons bijna opbrak. Daarom hier een citaat van Jaco van Wezel van Weeronline:
‘Wie een belangrijke dag in het vooruitzicht heeft en zich vastklampt aan de 14-daagse weersvoorspelling, komt vaak bedrogen uit. De kans dat het over twee weken het weer is wat nu wordt verwacht, is ongeveer gelijk aan de mogelijkheid dat Sylvie Meis in een klooster gaat wonen’. En hij gaat nog een stapje verder als hij zegt dat ‘op dagniveau en in details weersvoorspelllingen onbetrouwbaar zijn’.
De verstokte wandelaar moet vooral afgaan op zijn eigen gevoelstemperatuur en intuïtie. Steek je kop uit het raam, dan weet je meestal genoeg.

Waardering: 9. Nèt geen 10 omdat het geluid van de A1 van Amsterdam naar de Duitse grens op veel punten hinderlijk aanwezig is.
Routebeschrijving: niet nodig. Er is volop informatie te vinden op internet, lokaal of op borden.
Pluspunt: de wandeling kan het hele jaar door worden gemaakt en is onder alle weersomstandigheden prachtig.