Hoek van Holland – Den Haag (20km)

Vrijdag 16 maart 2018. Weersverwachting: laaghangende bewolking, noorderwind, regen en aan het einde van de dag sneeuw. Temperatuur: 2°. Aanbevolen kleding: regen- en windafstotend jack. Met wie: Erik.

Het belooft de koudste dag te worden van het jaar, maar dat heeft weerplaza toch écht verkeerd voorspeld. Snijdend koud wordt het pas de volgende dag. Wel regent het doorlopend, waardoor ons wandeltempo hoger ligt dan normaal en slaan we de lunchpauze over. M’n halve litertje karnemelk en broodjes met gebraden worst verorber ik al wandelend.

Mysterie van het water

schip in de mist

Het begin van de route loopt naar de kust, langs de Nieuwe Waterweg en Berghaven, vanwaar de veerdiensten vertrekken naar Harwich. Dat doet me denken aan honderd jaar geleden, toen ik enkele keren de bootreis maakte van HvH naar Harwich en in mijn jeugdig enthousiasme natuurlijk geen oog had voor de schoonheid van dit gebied.
Het is ongeveer de drukste vaarroute ter wereld en ook op een dag als vandaag trekken grote zeeschepen voorbij in de nevelige mist. De mist duidt erop dat het met de harde wind wel meevalt.

Museum Atlantik Wall

Atlantik wall museum. Niet van binnen gezien, maar is zeker een bezoek waard.

Bij de kust loopt de route naar het noorden over het strand, door de duinen en op onverharde paden. Door de laaghangende bewolking blijven we verstoken van indrukwekkende vergezichten of mooie zonsondergangen. Dit is een pluspuntje, want het donkere weer zorgt ervoor dat de stranden verlaten zijn en de steltlopers en meeuwen hun vrije gang kunnen gaan. Nog een pluspuntje: de kassencomplexen van het Westland – die je niet wilt zien – zijn door de grauwsluiers bijna aan het zicht onttrokken.

Tot slot:
Deze route is onderdeel van het kustpad, van Sluis naar Oost-Groningen (725km). Voor dit pad, maar eigenlijk voor álle Lange Afstand Paden, geldt dat je er ruim de tijd voor moet nemen, want het openbaar vervoer zit niet altijd mee en is soms een enorm gepuzzel. Het aantal uren lopen vandaag was 4½ uur, reistijd bij elkaar zo’n vijf uur.

Waardering: 9 voor de wandeling. Route aanwijzingen: 10. Simpel: volg de rood/wit plakkers. Het kustpad is beschreven in drie wandelboekjes, waarvan deel twee momenteel niet voorradig is.

4 reacties

 • Ada

  Jullie zijn wel doorzetters zeg!
  Ik zou de wandeling hebben uitgesteld tot het beter weer was. Jullie zijn echt de reclame van Bever: geen beter weer dan slecht weer ( of zoiets)

  Heb trouwens zeer vele uren doorgebracht in Hoek van Holland toen ik tiener was. Nog niet zolang geleden reed er nog een trein van Schiedam naar Hoek van Holland. Is opgeheven om daar een soort Metro te laten rijden. Helaas is die er nog lang niet. Vandaar jullie lange reis?

  • Rosalien Blommestein

   Ha Ada, ik moest nog aan jullie denken, want Vlaardingen staat op mijn verlanglijstje. Op station Hoek van Holland was niet duidelijk waar het busstation was en dat komt door de bouw van een metro? Niet op gelet.
   Wandelen kan eigenlijk áltijd. Binnen ziet het er altijd slechter uit dan buiten.

 • Marcel

  Groots Roos, heerlijk om zo te genieten van voor velen onbekende landschappen en streken! Hoop nog meer te lezen over nieuwe ontdekkingen.

 • Liesbeth Blommestein

  Leuk hoor Roos dat je ons op de hoogte houdt van je wandelplezier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *