Grote passen, laat thuis

wandelverhalen

Woensdag 2 mei 2018
Weersverwachting: licht bewolkt, matige wind en overwegend zon.
Temperatuur: 15°
Met wie: Erik

Oog voor de natuur

Op deze mooie dag is het van groot belang om alles wat groeit en bloeit met oog en oor waar te nemen. De wandeling voert door het prachtige duingebied tussen Den Haag en Katwijk aan zee en we zien buizerds, zwanen, exotische eenden, rupsen en lijsters. Maar het meeste zien we niet, omdat de natuur zich ook schuil houdt. Neem nu de uil of de havik, zo vertelt een bioloog die we op ons pad tegenkomen, die zitten midden in het broedseizoen en willen niet gestoord worden. De bioloog is er hartstikke op tegen als wandelaars op zoek gaan naar hun nesten, want dan vertrekken de vogels en komen niet meer terug.

[huge_it_slider id=”11″]

Bestrijding zwarte engbloem

zwarte engbloem

Soms moet je de natuur niet z’n gang laten gaan zoals in het geval van de zwarte engbloem. Dit is een zeer giftige klimplant en komt van oorsprong niet in Nederland voor. Nu verdringt het engbloemetje de inheemse plantensoorten en moet dus worden bestreden. Hiertoe worden de duinen ingepakt met licht- en luchtwerend zeildoek. Dit biedt een vreemde aanblik, maar op borden wordt goed uitgelegd waartoe het dient.

Volg de rood-witte aanwijzingen

Het volgen van de route is erg simpel, volg de rood-wit gestreepte markeringen. Toch ging het op deze dag een paar keer fout en verzeilden we richting oost in plaats van noord. Eigenlijk onmogelijk. Maar we vonden het addertje onder het gras: de Nederlandse Spoorwegen liften af en toe mee op de LAW-s en maken gebruik van dezelfde rood-wit markeringen, maar dan wél met NS erop. Het duurde even voordat we dat doorhadden, Zodoende werd de wandeling ruim 25 km (ipv 22) maar op dit mooie traject en met dit uitstekende weer maakte dat niets uit. Eenmaal in Katwijk aan Zee deed ik me tegoed aan een broodje makreel. Zeer verdiend en erg gepast.

de enige juiste

 

Waardering: 10 voor de wandeling. 9: voor de routebeschrijving.