Kustpad De Zilk – Haarlem 25km

Vrijdag 8 juni 2018. Weersverwachting: licht bewolkt 25°+, lokale stortbui. In de rugzak: zonneklep, zonnebrandcrème, regencape, vers paar sokken. Met wie: Erik.

Goed voorbereid

Erik en ik beginnen goed voorbereid aan deze dag en omdat het wel eens tropisch warm kan worden starten we vroeg. Om 07.04 uur zit ik in de trein richting Heemstede, alwaar Erik zal instappen. Vandaar reizen we verder naar De Zilk, startpunt van de etappe van vandaag.

?

Koud geworden koffie drink ik lekker op. Beker in de afvalbak.

Hoe ingewikkeld kan een simpele treinreis zijn? Ondanks de minutieuze instructies van Erik om de sprinter te pakken, zit ik in de intercity naar Den Haag. Daar kom ik pas achter als ik halverwege ben.
Er volgen tussen Erik en mij wat apjes op poten, ik pak de trein terug en we arriveren uiteindelijk samen in Hillegom. Vandaar lopen we twee kilometer naar ons startpunt De Zilk, omdat de bus al is vertrokken (omdat ik in de verkeerde trein zat). De beloofde beker koffie heeft Erik gelukkig wel bewaard en die drink ik uit dankbaarheid koud op. Daar krijg ik een stoot opgewekte energie van.
En zo beginnen we rond 08.00 uur aan de officiële wandeling. Toch nog keurig op tijd gezien de vele hindernissen die ik al achter de rug had.

Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen, tussen Zandvoort en Noordwijk, is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland. Er zijn vier toegangen en één daarvan is De Zilk. Vanaf 1853 zuiveren de duinen het Amsterdamse drinkwater op een natuurlijke manier. Dit proces duurt drie maanden. Deze slimme en – zo lijkt het – simpele manier van waterzuivering werkt met behulp van infiltratiekanalen, duinvaaggronden en vergravingen. De status van natuurbehoud is hoog, ook naar Europese maatstaven. Zo mag er nooit worden gebouwd of paden worden aaangelegd voor auto’s of brommers. Het gaat hier om rust, ruimte en natuur. Deze drie kernwaarden zijn voelbaar: vandaag zien we in de verte één wandelaar en uiteindelijk drie personen die ons de weg vragen aan de hand van een verkreukelde wandelkaart.

Bloemen in bloei

 • oranje poederachtig
  oranje poederachtig
 • geel
  geel
 • Teunisbloem
  Teunisbloem
 • oranje
  oranje
 • roze
  roze
Omdat ik de namen van de bloemen niet weet, is dit een kennisvraag die ik voorleg aan mijn schare trouwe lezers.

damhert

Damherten

Wél volop aanwezig zijn de damherten die ook met gemak voor de camera poseren. Hoe mooi deze beesten ook zijn, ze vreten alles op wat groeit en bloeit en zodoende zijn grote stukken duinhellingen en duinvlakten kaal. Dat is toch jammer, want daar lijkt de zomer al op z’n retour.

Bijen

kooitje over slangenkruid

Tot slot nog iets over de stand van de bijen. Overal in Europa is een terugval in de bijenpopulatie waar te nemen en dat is bedreigend voor alles wat leeft. Misschien wel het begin van de eindtijd, wordt door kenners gezegd.
In de waterleidingduinen is hier goed over nagedacht en zijn er kleine hekwerkjes geplaatst rondom het paarse slangenkruid zodat bijen, hommels en vlinders naar hartelust en ongestoord de nectar kunnen drinken. De herten krijgen hier geen kans om de boel kaal te vreten.

Omdat het mooi aansluit bij deze tekst plaats ik hieronder een artikel over het bedreigde leven van de bij van de onovertroffen Sir David Attenborough. Prachtig en belangwekkend.

Wandeling: 10
Routebeschrijving: 10. 

In the last 5 years the bee population has dropped by 1/3. If bees were to disappear from the face of the earth, humans…

Geplaatst door Sir David Attenborough op woensdag 6 juni 2018

6 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *