Liberty State Park (New York)

New York, december 2018.

Voor wie toevallig in New York verblijft, is het Liberty State Park in Jersey City een absolute must. Ik logeer in Hoboken en vandaar is het zo’n 20 minuten met de trein naar de ingang van het park. Overigens – maar dit terzijde – is het ook een fluitje van een cent om vanuit Hoboken naar hartje Manhattan te reizen maar dan per boot (10 minuten).

Skyline van Manhattan

Jersey City en Liberty State Park liggen tegenover Manhattan. Het uitzicht op de stad en het Vrijheidsbeeld is spectaculair. Het park is ook de moeite waard vanwege een bezoek aan het oude en in onbruik geraakte treinstation vanwaar immigranten uit Europa doorreisden naar industriesteden in de Verenigde Staten. De immigranten kwamen aan op Ellis Island, nu onderdeel van het Statue of Liberty National Monument. Daar werden de nieuwkomers ondervraagd en medisch gekeurd voordat ze verder mochten reizen. Tussen 1892 en 1954 kwamen hier zo’n 12 miljoen mensen door de poorten van dit ‘verwerkingscentrum’ in de hoop op een beter leven.

 • Zicht vanuit mijn studio in Hoboken
  Zicht vanuit mijn studio in Hoboken
 • Thuishonk van Tony Soprano in New Jersey. Nu vervallen en te koop.
  Thuishonk van Tony Soprano in New Jersey. Nu vervallen en te koop.
 • Ellis Island
  Ellis Island
 • Vrijheidsbeeld
  Vrijheidsbeeld
 • Ergens in Manhattan
  Ergens in Manhattan
 • Manhattan vanuit de lucht
  Manhattan vanuit de lucht
 • Eén van de perrons van het oude treinstation
  Eén van de perrons van het oude treinstation
 • De hal van het oude treinstation
  De hal van het oude treinstation
 • Skyline gezien vanuit Liberty State Park
  Skyline gezien vanuit Liberty State Park

De wandeling van een paar uur is voor mij een prachtig afscheid van twee weken New York. In de namiddag vlieg ik terug naar Amsterdam vanaf Newark. We letten vandaag dus niet op het aantal gelopen kilometers, maar op de tijd, want ik wil mijn vliegtuig niet missen.

Naar Newark airport

De Übertaxi die mij naar het vliegveld brengt kan dat met moeite voor elkaar krijgen, omdat er een snelweg is afgesloten. In de verkeerschaos sjeest hij door naar een andere snelweg, maar moet stoppen voor een goederentrein van een paar kilometer lang. Dat kost een kwartier en de file wordt steeds groter. Doorrijden kán helemaal niet! De chauffeur – Surinamer, getrouwd met een Amerikaanse vrouw, wil graag naar Paradijs Nederland verhuizen – wordt er toch een beetje nerveus van. Uiteindelijk kom ik op tijd aan op het vliegveld.
Voor wie zich niets kan voorstellen bij deze kluwen aan snelwegen, spoorbruggen, moerasgebieden en smerige opslagplaatsen moet gaan kijken naar de beginbeelden van The Soprano’s (HBO). Draai daarbij de tune op volle sterkte en je bent helemaal in mijn wereld van deze dag.

 

Aanbeveling: 10
Routebeschrijving: niet nodig

7 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *