Grote passen, laat thuis

wandelverhalen

12 juni 2018. Weersverwachting: licht bewolkt af en toe motregen. In de tas: water, appel, broodje. Lunch bij de Wijthmenerplas. Met wie: broer Gerard.

Dalfsen

Vandaag is ons startpunt de gemeente Dalfsen in de provincie Overijssel. Dalfsen telt 28.125 inwoners en kent een dichtheid van 160 inwoners per vierkante kilometer. Ter vergelijking met Amsterdam, daar is de dichtheid ruim 5000 mensen per vierkante kilometer en in Caïro, de hoofdstad van Egypte, kan dit getal oplopen tot 120.000.
Je kunt dus met gemak stellen dat Dalfsen een heerlijk rustig dorp is aan de oevers van de Overijsselsche Vecht. Deze smalle rivier beweegt zich slingerend door het sappige rivierenlandschap en komt uit in het Zwarte Water en dat komt weer uit in het Zwarte Meer.

Aanwijzingen

Op deze dag kijken we goed naar de aanwijzingen op de verkeersborden die we tegen komen. Normaal gesproken gaan we hier volledig aan voorbij en doen precies waar we zin in hebben. Toch staan de borden er niet voor niets en dan blijken er veel ge- en verboden op ons pad te liggen.

[huge_it_slider id=”20″]

Naakt of met boerka?

Bij één mededelingenbord staan we wat langer stil omdat deze bomvol zit met informatie en sommige tekens moeilijk zijn te duiden. Het gaat over activiteiten in recreatiegebied de Wijthmenerplas.

Recreatiepark Wijthmenerplas

Linksboven is een zwemmend mannetje afgebeeld, blijkbaar een verwijzing naar de hoofdactiviteit in de Wijthmenerplas. Met in het groene vlak een locatie waar je mag duiken (zie duikend mannetje), mag waterskiën (zie mannetje op skies) en een plek waar het verboden is om een bikini of zwembroek te dragen, uitgebeeld in een rood verbodsbord. Dit is een doordenkertje: volledig gekleed dan maar of juist alles uit. Of een boerka (voor de hordes moslima’s die dit gebied ongetwijfeld frequenteren) maar dan is naaktzwemmen juist weer een belediging. Deze vraag blijft in de lucht hangen, maar wordt gelukkig opgelost ter plekke met het bord ‘ongeklede recreatie’, dat wij als verhullend taalgebruik opvatten, maar wel degelijk zien als een aanmoediging om naakt te zwemmen.

Ordehandhaving

De gevarendriehoek met ‘Verboden te roken’ hebben we gelukkig gemist. Het is dus zorgeloos genieten op een bankje in het park.
Vervolgens pakken we de wandeling weer op over graspaden, bruggetjes en parken richting Zwolle, een voormalige hanzestad. Maar hierover later meer.

Waardering: wandeling 8 Deze wandeling heeft de top nèt niet gehaald, omdat de eerste kilometers gelegen waren aan een drukke weg.
Routebeschrijving: prima.