Waterlinie Culemborg (17km)

Zondag 10 september 2017. Weersverwachting: wisselend bewolkt 19°.
Met wie: broer Gerard, broer Marcel, neef Wouter.

Deze prachtige wandeling is gemakkelijk te volgen aan de hand van de NS routebeschrijving. De betekenis van dit gebied zit ‘m in de verdedigingswerken van forten, bunkers, loopgraven en kanalen. We lopen langs het Amsterdam-Rijn kanaal, passeren sloten, lopen over water en door inundatiekanalen. Overal geschiedenis en verhalen, want inunderen (onder water zetten) was belangrijk om de vijand buiten het achterliggende land te houden. Deze waterlinie werd aangelegd tussen 1815 en 1940.

Houten Castellum

Houten Castellum

Deze geschiedenis moet de achterliggende gedachte zijn geweest bij de bouw van de wijk Houten Castellum. Een saaie, rare en kille vinex woonwijk in Houten Zuid, startpunt van de wandeling. Je wilt hier niet zijn, maar wat is er aan de hand? De wijk is gebouwd in de vorm van een kasteel, met echte kantelen, poorten, forten en een slotgracht. Maar ik lees ook ergens dat er sprake is van een mediterrane uitstraling. Terwijl we er doorheen lopen komen we niemand tegen, het is er doodstil en angstig netjes, geen grasperkje kan hier ongemerkt verwilderen. Alles is aangelegd langs de meetlat en dat voelt niet prettig. En doet me denken aan Big Brother is watching you. Wat doen mensen hier de hele dag? Snel er doorheen dus, want buiten de poorten lacht het schitterende rivierenlandschap ons toe en lopen we langs echte forten en rivieren.

Fort Honswijk

Fort Honswijk

Dit fort aan de Lek uit ± 1840 heeft een bomvrije geschutstoren. De manschappen hadden vanuit de toren een goed zicht op de rivier en de uiterwaarden, zodat ze de vijand konden zien aankomen. Na de Tweede Wereldoorlog werden hier NSB-ers, Nederlandse SS-ers en de ‘Drie van Breda’ gevangen gezet. De beroemdste NSB-er uit die tijd was Anton Mussert. Zijn naam is verbonden aan de totstandkoming van het Amsterdam-Rijnkanaal, zijnde hoofdingenieur van de Utrechtse waterstaat. Hij werd niet in Fort Honswijk gevangen gezet omdat hij in 1946 is geëxecuteerd.

Verwilderd stukje grasland. prachtig

Culemborg

We beëindigen deze dag op een terras in het prachtige Culemborg. Duvel en bitterballen vinden gretig aftrek en zodoende is de wandeling naar het treinstation het zwaarste stukje van het hele traject.

Waardering: 10

3 reacties

  • Theo Bouwman

    Leuk en inspirerend, had wat langer gemogen. Misschien ook looptijd en goede pauze-plaatsen aangeven

  • Rosalien Blommestein

    Goede tip. Ik besteed weinig aandacht aan horeca onderweg, waarschijnlijk omdat ik bij thuiskomst meestal al kwijt ben waar ik heb geluncht of wat ik heb gegeten. Tenzij het mijn eigen boterhammen zijn natuurlijk, want die kan ik altijd en overal opvoeren.

  • Koos Aaldering

    Duvel en bitterballen, het beste tot het laatst bewaard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *