Rondje Schermerhorn (18km)

Uit: Groene Wissels Noord Holland door Bart van der Schagt.

Dinsdag 5 september 2017. Weersverwachting 22° en regen. Met wie: mijn broer Gerard.

Wat neem ik mee?

Mijn wandelervaring leert dat het nooit regent in Nederland, behalve als je binnen zit, dan regent het altijd. Deze dag begint in ieder geval droog en ik voorspel afwisselend zon en wolken met misschien aan het einde van de dag een druilerig buitje. Het is nog steeds

Noordeinde

warm en dan is het met een plastic regenjack sowieso puffen geblazen. In mijn rugzak zitten daarom alleen een flinterdun regenjack, een zonneklep, zonnebrandcrème, wat boterhammen, een half litertje karnemelk en water. De drie horecagelegenheden die we op de route zullen passeren zijn op deze dag allemaal gesloten, we moeten dus zelf foerageren.  Alhoewel dit anders uitpakt, want café restaurant De Kleine Haag in Noordeinde blijkt wel open te zijn en daar doen we ons tegoed aan een heerlijk broodje paling met salade. Daarna is het nog een klein uurtje lopen naar de bushalte in Schermerhorn, eindstation van de dag. De klaargemaakte boterhammen en pakje karnemelk gooi ik natuurlijk niet weg, die bewaar ik gewoon voor de volgende dag.

Waarom dit bord?

Dit landschap wordt u aangeboden door de laatste boeren.

Dit bord staat geplaatst in het grasland van de Eilandspolder en roept grote vragen op. Gerard en ik komen er niet uit. Wie heeft het bord daar geplaatst? Gaat het slecht met de boeren? Of gaat het slecht met de grutto’s? Of met boeren en grutto’s? Op de site van Vogelbescherming lees ik: ‘De grutto is een oer-Hollandse weidevogel. Nog wel. Want de natuurwaarden van het agrarisch land staan zwaar onder druk. Waar het boerenbedrijf nog ruimte laat voor natuur, daar gedijt de grutto.’ Boerenland en grutto’s horen bij elkaar. En als we de boeren zien als hoeders van de natuur, behoren beiden te floreren.

Polderoverleg

Een stukje verder langs de zelfde waterkant zien we protestborden met leuzen als: ‘boeren vernielen de oevers van de sloten en er wordt te veel land afgestoken’. Wie heeft deze protesten hier neergekalkt en waarom? Niets is wat het lijkt in dit prachtige polderlandschap. Ongenoegen en conflict zijn hier blijkbaar aan de orde van de dag. Maar al filosoferend en niet beter wetend nemen wij het op voor de boeren. Die zijn toch wettelijk verplicht om sloten en oevers uit te graven omdat het water ergens naartoe moet? Wie is er verantwoordelijk voor natuurbehoud en afwatering en bemaling? Partijen moeten met elkaar overleggen naar het poldermodel uit de middeleeuwen dat nota bene hier is ontstaan en nog steeds als voorbeeld dient. Alhoewel minister Plasterk de provincies ooit wilde omvormen tot superprovincies herinner ik me. Noord Holland zou dan worden opgenomen in de – hoe verzin je het – Noordvleugelprovincie, met Utrecht en Flevoland. Godzijdank is dat er niet van gekomen.

Dit overdenkende komen we geen recreant of boer tegen. De regen blijft uit en ik moet af en toe de pet opzetten tegen de felle zon.

waardering: 10

2 reacties

  • gerard

    Staatsbosbeheer en N-H-landschap zijn eigenaar/beheerder van de Eilandspolder. Ik ben er niet achter gekomen waar de ruzies met de ‘laatste boer’ over gaan. Tekenend is misschien waarop wij door een medewerkster van het N-H-landschap werden weggejaagd van het bankje bij de molen. Bespeurden wij niets iets van natuurfundamentalisme?

    • Rosalien Blommestein

      Gerard, dan hebben we ons filosofisch onderwerp voor de volgende wandeling te pakken: is fundamentalisme ooit gerechtvaardigd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *