President Sisi spreekt tot het volk

Enkele dagen geleden  is voormalig legerleider Sisi gekozen tot president van Egypte. Hij heeft geen programma uitgevaardigd of harde beloften gedaan waaraan de mensen hem kunnen houden. Maar de stemming is positief en het vertrouwen in de man groot. Hij gaat Egypte een nieuw tijdperk inloodsen van orde, rust en veiligheid.
Eén van zijn eerste oproepen aan het volk is dat het beter is om de fiets te pakken in plaats van de auto. Op televisie is te zien hoe hij de daad bij het woord voegt door zelf op de fiets te stappen en een ritje te maken door een van zijn geriefelijke tuinen. Want, zo zegt ie, de Egyptenaar beweegt te weinig en wordt te dik en bovendien worden de steden schoner als de auto blijft staan. Hiermee wordt ook de verkeerschaos opgelost.
Een tweede punt van actie betreft het op gang brengen van de economie. Sisi vertelt vijftig procent van zijn bezittingen in te leveren ten gunste van economische investeringen. Hij hoopt dat iedereen zijn voorbeeld volgt, want de komende jaren moeten de Egyptenaren offers brengen om het daarna beter te krijgen. Er moet worden bezuinigd, minder schulden gemaakt en meer geïnvesteerd.

Terwijl ik hieraan denk, zit ik in Caïro in de gedeukte auto van Achmed, die met de motorklep open zijn wagen aan de gang probeert te krijgen. En ik kijk om me heen, naar de verlopen zooi, de mensen zonder schoenen, gehuld in oude vodden. Offers brengen, hoe verzint ie ‘t.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *